Administrare site
Noutăţi MENCS
- A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Cărţi recomandate
Alătură-te celorlalți 859 de abonați.
Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România
Pentru mulţi nu mai este o noutate faptul că de la 1 ianuarie se pune problema unei noi încadrări pentru absolvenţii de PIPP şi pentru absolvenţii de liceu pedagogic care au şi studii superioare.
Legislaţia este confuză şi trebuie interpretată corect. În acest sens dl Viorel Dolha, preşedintele AGIRo, a redactat un text al unei cereri /memoriu cu recomandarea de a înainta directorilor unităţilor de învăţământ: „Trebuie să demonstrăm prin acest document, fără echivoc că TOŢI CEI CU STUDII SUPERIOARE TREBUIE ÎNCADRAŢI CA PROFESOR I (S) ŞI CĂ INSTITUTORI RĂMÂN DOAR CEI FĂRĂ STUDII SUPERIOARE (DOAR POSTLICEALE SAU ASIMILATE)”.
Ataşăm aici textul documentului.
„În mod normal o astfel de cerere trebuie să fie foarte scurtă şi este doar o formalitate. De data aceasta, fiindcă textul celor două legi care intră în vigoare la 1 ianuarie este contradictoriu şi confuz, nu strică să îi punem la dispoziţie directorului întreaga interpretare. N-ar fi rău dacă ar fi trimisă şi inspectoratelor şcolare, şi sindicatelor, subscriind astfel la reglementarea favorabilă tuturor colegilor, mai ales acum când avem nevoie de solidaritate şi persuasiune” a mai adăugat preşedintele AGIRo.
„Urmează două momente cruciale pentru mulţi ani de acum încolo:
1. Va ajunge în discuţia parlamentului Legea Educaţiei Naţionale, care poate dărâma şi ceea ce unii credem că s-a obţinut.
2. Legea salarizării nr. 330 prevede că:
Art. 41. – (1) Începând cu 1 ianuarie 2011 şi până la 31 decembrie 2012 sistemul public de salarizare şi ierarhizare va fi reformat şi simplificat printr-un proiect de lege, care să prevadă inclusiv: reducerea numărului de funcţii din sectorul bugetar, trecerea treptată la salarii nominale, îmbunătăţirea ierarhiilor în cadrul domeniilor bugetare şi a sistemului de grade, gradaţii şi trepte salariale.
(2) Principiile proiectului de lege prevăzut la alin. (1) vor fi:
a) stabilirea unui sistem reformat şi simplificat de ierarhizare în sectorul bugetar, care să cuprindă grupuri ocupaţionale şi grade şi care să se bazeze pe o metodologie modernă de evaluare pe bază de ocupaţie şi responsabilităţi, astfel încât să promoveze remuneraţie egală pentru muncă egală. În cadrul unui grup ocupaţional, toate poziţiile vor fi clasificate pe grade, doar pe baza responsabilităţilor efective ale fiecărei poziţii;
b) stabilirea unei grile unice pentru toate instituţiile publice care fac obiectul acestei legi, care să definească nivelul salariului de bază pentru toate poziţiile din toate grupurile ocupaţionale.
Fiecare grup ocupaţional şi grad va fi conceput pentru a recompensa mai mult funcţiile cu o mai mare responsabilitate şi pentru a oferi motivaţii pentru ca personalul cu calificarea şi experienţa corespunzătoare să-şi asume responsabilităţi mai mari;
c) competitivitatea în raport cu piaţa muncii, în cadrul constrângerilor bugetare, pentru a atrage şi a menţine personal calificat;
d) controlul unitar; miniştrii sau conducătorii instituţiilor publice care fac obiectul acestei legi nu pot acorda drepturi salariale suplimentare faţă de cele prevăzute de prezenta lege;
e) eliminarea cumulului de funcţii.
– Nu mai târziu de 30 iunie 2010, o comisie va publica un raport, care va descrie în detaliu structura grupurilor ocupaţionale şi a gradelor, grila unică, dispoziţiile revizuite pentru sporuri şi alte stimulente financiare, cerinţele unui sistem centralizat şi automatizat de administrare a salariilor, precum şi orice alte aspecte conexe.
– Până la 30 septembrie 2010, după luarea în considerare a raportului Comisiei, Guvernul va prezenta Parlamentului spre aprobare un proiect de lege simplificat al salarizării în sectorul public pentru anul 2011.”