www.Învăţători.ro

Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România

30 IUNIE, ZIUA ÎNVĂŢĂTORULUI

30 IUNIE, ZIUA ÎNVĂŢĂTORULUI

Între 29 iunie -2 iulie 2017, timp de trei zile, au avut loc în Arad manifestări de amploare dedicate Zilei Învățătorului. Cu această ocazie s-a desfășurat și Simpozionul Internațional ”Portrete de dascăli”- ediția a IX-a și Concursul Internațional de Creație Plastică pentru Copii și Elevi „Portretul dascălului meu”.

Sprijinul Consiliului Județean Arad a fost decisiv pentru sărbătorirea în Arad a Zilei Învățătorului. Le mulțumim personal doamnei vicepreședinte Claudia Boghicevici și domnului Doru Sinaci, director al Centrului Cultural Județean Arad.

Le mulțumim celor peste 100 de colegi din țară (OT, B, CL, DJ, PH, GJ, BZ, SB, TM, MH, VN, IS, IF, BH, HD) și de peste hotare (R.Moldova, inclusiv regiunea nistreană, Serbia de Răsărit, Ucraina, regiunile Cernăuți și Transcarpatia) pentru onoarea pe care ne-au făcut-o de a veni alături de arădeni la manifestările prilejuite de Ziua Învățătorului din 29 iunie – 2 iulie!

Le mulțumim celor peste 300 de colegi din județul și municipiul Arad pentru căldura cu are și-au înconjurat oaspeții!

Mulțumim pentru ajutor conducerii Universității „Aurel Vlaicu” și Universității de Vest „Vasile Goldiș”; Casei Corpului Didactic „Alexandru Gavra”, E.S.E.Ro., Inspectoratului Școlar al Județului Arad, Bibliotecii Județene „Alexandru Xenopol” Arad, Colegiului Național „Moise Nicoară”, Casei Memoriale „Ioan Slavici și Emil Monția” din Șiria și, personal, domnilor profesori universitari Anton Ilica, Teodor Pătrăuță, Sebastian Chirimbu, Doru Bogdan și reprezentanților E.S.E.Ro – Virgiliu Pop, Cristina Stancu, Horia Minda.

Mulțumim Primăriei și Liceului Teoretic din Pâncota, domnului primar Dan Pocrișer, domnilor directori Zorel Sîrb și Claudiu Igaș, pentru primirea călduroasă. Colegelor Daniela Achim, Loredana Crișan, Olimpia Simarton, Alina Pocrișer, Diana Horga și părintelui preot, Achim Giani, le mulțumim pentru impecabila organizare a simpozionului și pentru minunata expoziție.

În cele 3 zile au avut loc activități la sala festivă Consiliului Județean Arad, la sala festivă a Universității „Aurel Vlaicu”, la sala festivă din Pâncota, la aula Universității de Vest „Vasile Goldiș”, la Muzeul Preparandiei Arădene (cea mai veche școală de învățători din spațiul românesc și a III-a din Europa), la sala de conferințe a Hotelului Parc.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lucrări la secțiunea „Portrete de dascăli” au susținut:

 • Achim Daniela, despre înv. Ardelean Floare și prof. Ardelean Ioan;
 • Moț Adriana, despre prof. Viorica și Nicolae Marin;
 • Guia Florica, despre prof Hălmăgean Petru și a înmnat o placheta fiului , prof. univ. Lucian Hălmăgean (UAV ARAD);
 • Neagoe Adina, despre preot profesor, Ilie Moldovan;
 • Lasc Ioana, despre educatoarea sa, Dana Dominte;
 • Camelia Radeș, despre fost director, înv. Dumitru Gheorghe;
 • Preot Achim Giani, despre prof. academician dr, Cornelia Bodea.

Volumul va apare în luna august. Colega Loredana Crișan va expedia în august- septembrie diplome miilor de participanți la concursul de creație plastică.

Următorii colegi au pregătit programul artistic:

 • Guia Florica, dansuri populare din zonă /Copiii de la Școala Gimnazială Măderat;
 • Eleva Patricia Păcurariu a recitat doua poezii compuse de bunica ei
 • Au cântat Larisa Neag și Dorinel Neag;
 • Anna Hanțig, a coordonat grupul de copii de la Școala Gimazială Tîrnova , poezii si cântece în limba ucraineană;
 • Olimpia Simarton, Școala Gimnazială ,,Ioan Slavici” Șiria –poezii în grai popular recitate de elevii Alexandru Retegan, Alessia Baciș, Daria Copos, Iulia Ardelean;
 • Purda Amalia, prezentatoare studentă la UAV Arad;
 • Purda Ema, a recitat ,,La piaț la Pâncota”/scrisă de Traian Rusu Șirianu, studentă;
 • Alin Neag a cântat ,,Dăscălită, dăscălită” și alte cântece de muzică populară;
 • Eleva Maria Ignișca (Liceul Teoretic Pâncota) a cântat ,,Prima învătătoare” – îndrumată de d-nul  Alexandru Kovaci;
 • Dans modern -Trupa Mini-Azur, formata din copiii de la Pâncota si Măderat coordonați de d-na Olga Dokopil.

În Mesajul Tronului, Regele, prezent la Congresul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor România, ținut în 1936, la Ateneu, spunea: „Dacă soarta nu m-ar fi pus acolo unde sunt, aş fi fost învăţător”.

În cuvântul de întâmpinare la congresul învăţătorilor din 1923 se spunea: ,,Bogaţi în lipsuri, în îndatoriri şi în iubiri de moşie, apropiaţi-vă de sufletele noastre, ridicaţi-le până unde poate vrednicia şi conştiinţa voastră trează. Aşa Vă vrem!’’

Din primii ani ai creştinismului, în bisericile române ortodoxe (şi în cele române unite cu Roma) se sărbătoreşte în fiecare an de 30 iunie ,,Soborul Sfinţilor 12 Apostoli”. Redăm din canonul de rugăciune la Soborul Sfinţilor 12 Apostoli: ,,Cei ce sunteţi între apostoli şi lumii învăţători, Stăpânului tuturor rugaţi-vă să dăruiască pace lumii şi sufletelor noastre mare milă.” şi ,,Cu un glas pe dumnezeieştii ucenici şi Apostolii lui Hristos, care ne-au tunat nouă cereştile învăţături, grădinile credinţei, pe făcătorii de bine cei de obşte ai omenirii şi mântuitorii şi slujitorii Cuvântului, să-i lăudăm.”

Profesorii, educatoarele şi învăţătorii din România s-au simţit onoraţi să fie serbaţi şi felicitaţi de ziua apostolilor în fiecare an. Şi an de an, de chiar ziua apostolilor, li se aduce aminte că au cea mai nobilă misiune pentru care merită făcute orice sacrificii asumându-şi apostolatul. În 1923, la un congres al lor ţinut în Arad, învăţătorii au fost numiţi „cei bogaţi în lipsuri, în îndatoriri şi iubiri de moşie”.

Cinstirea Apostolilor este atestată în Constituţiile Apostolice: ,,Zilele Apostolilor, să le serbeze, căci ei au fost învăţătorii voştri.” Constituţiile Apostolice (gr. Αποςτολικαι Διαταγαι; lat. Constitutiones Apostolicae) sau Aşezămintele Sfinţilor Apostoli sunt o scriere creştină din secolul IV şi se prezintă ca aparţinând celor 12 apostoli. Biserica Ortodoxă le-a inclus printre cărţile ortodoxe. Primele 6 cărţi se bazează pe Didascalia Apostolilor (lat.Didascalia Apostolorum). Cuvântul apostol provine din grecescul αποστολος, însemnând „acela care este trimis”. În contextul creştin, apostolul se referă la ucenicii care răspândesc învăţătura.

Nu cunoaştem altă sărbătoare care să fi dănuit la români în calendare atât timp. Ziua Învăţătorului a fost atât de împământenită încât şi regimul comunist a păstrat-o la 30 iunie trecând însă sub tăcere sau nedându-şi seama şi de semnificaţia ei creştină.

30 iunie a fost aleasă şi ca dată de ,,naştere,, a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România fiindcă aceasta a ales pentru autentificarea statutului său la tribunalul Ilfov chiar data de 30 iunie (1927). Se oficializa atunci manifestarea solidarităţii între cadrele didactice la nivelul României Mari -corolar al tradiţiei asociative învăţătoreşti începută la 1869 în diferitele provincii în care exista şcoală românească. Mai mult, sediul din perioada interbelică a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România a fost ales în Bucureşti pe chiar strada Sfinţii Apostoli la nr 14.

În sujba din 30 iunie, în toate bisericile s-a auzit, conform canonului, ruga de a coborî asupra apostolilor ,,Vărsare de înţelepciune, lărgime inimii şi limbă binegrăitoare”. La mulţi ani, dragi colegi cadre didactice! „Cu drept cuvânt le urăm sănătatea şi puterea lui Hercule, însufleţirea lui Pestalozzi, ştiinţa lui Leibnitz, înţelepciunea lui Socrate şi iubirea lui Cristos, pentru că învăţătorilor le sunt încredinţaţi moştenitorii cerului şi ai pământului!”- spunea, în „Misiunea învăţătorilor”, Adolph Diesterweg, considerat „învăţător al învăţătorilor Germaniei”, apărut în ”Învățătorul”-publicație a Asociației Învățătorilor Români din Ardeal, Banat, Crișana și Maramureș– feb. 1924.

DRAGI ÎNVĂŢĂTORI
Răsfoim în cartea vieţii
Anii cei de şcoală plini
Preafrumos au scris poeţii
Profesorii sînt divini.
Au nins albe crizanteme
Peste chipul lor cel drag
Şi ne-toarcem iar din vreme
Sa-i înveşnicim în veac

Refren:
Dragi învăţători
Bunii profesori
Ninge toamna cu iubire
Numai pentru voi
Dragi învăţători
Sfinte sărbători
Vă aducem azi in suflet
Cerul plin de flori
Ne-nchinăm de sănătate
Astăzi pentru voi

Au trecut neobservate
Toamnele de-atîtea ori
Revenim ca altă dată
Lîngă bunii profesori
Să le-aducem mulţumire
Pentru visul împlinit
Şi o stea în nemurire
Pentru somnul nedormit
Refren:

Înfloresc ca niciodată
Azi cuvintele în vers
Clopoţelul ritmic bate
Fuga clipelor din mers
Răsfoim în cartea vieţii
Anii cei de şcoală plini
Preafrumos au zis poeţii
Profesorii sînt divini.
Refren:

https://www.youtube.com/watch?v=0H-K_ObnTxs

„ODATĂ” – un film despre o zi din viața unor școlari din satul de altădată, filmul colegei noastre, profesoara Zvezdana Stanojević din Serbia de Răsărit, localitatea Melnița (Melnica), film realizat cu elevii săi. În general este vorba de o zi din viața COPILULUI UNIVERSAL. Cei din Melnița, în plus față de copilul universal, nu învață în școală limba maternă, doar acasă puteau și pot vorbi românește. Filmul a fost premiat de ministerul educației de la Belgrad și a fost prezentat și la Arad în 30 iunie.

https://www.youtube.com/watch?v=aF9Z6SUMIK8

„NUNTA” – filmul colegei noastre, profesoara Zvezdana Stanojević din Serbia de Răsărit, localitatea Melnița (Melnica), film realizat cu elevii săi despre obiceiurile de nuntă ale românilor de acolo. Îi mulțumim pentru prezența la Arad.

https://www.youtube.com/watch?v=PtbBRAdpZU8&t=44s

În 1917 se împlinesc 100 de ani de la înfiinţarea în 14 aprilie 1917 a „Asociaţiei Învăţătorilor din Basarabia şi de dincolo de Nistru” și 100 de ani de la primul congres al învăţătorilor români din Basarabia (25–28 mai 1917). Vom avea la Chișinău un congres aniversar aniversar pe această temă în 1 – 5 august.

În 5 – 7 august, de Ziua Internațională a Prieteniei, vom organiza și la Izmail, în Ucraina, Simpozionul Internaţional ,,Portrete de dascăli”, ediţia a X –a, în colaborare cu Universitatea Umanistă de Stat Izmail.

În perioada 7-13 august, la Eforie Sud, se va desfășura Școala Internațională de Vară a AGIRo.

Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România

În presă:

https://www.arq.ro/claudia-boghicevici-educatia-reprezinta-unul-dintre-cei-trei-piloni-fundamentali-pe-care-se-bazeaza-o-natiune-alaturi-de-familie-si-biserica/15538

http://newsar.ro/eveniment-international-dedicat-dascalilor-la-arad/

http://specialarad.ro/in-30-iunie-la-arad-se-celebreaza-ziua-invatatorului-sunt-asteptati-peste-100-de-invitati-din-tara-si-strainatate/

http://www.europeanul.eu/claudia-boghicevici-educatia-reprezinta-unul-dintre-cei-trei-piloni-fundamentali-pe-care-se-bazeaza-o-natiune-alaturi-de-familie-si-biserica/

http://glsa.ro/arad/268483-claudia-boghicevici-aradul-a-fost-si-a-ramas-un-deschizator-de-drumuri-pentru-invatamantul-romanesc.html

http://www.cjarad.ro/comunicate-presa/230-claudia-boghicevici-%E2%80%9Eeducatia-reprezinta-unul-dintre-cei-trei-piloni-fundamentali-pe-care-se-bazeaza-o-natiune-alaturi-de-familie-si-biserica%E2%80%9D.html

http://www.arq.ro/simpozion-international-portrete-de-dascali-la-pancota-editia-iv-a/15567

http://www.ghidularadean.ro/stire/20739/claudia_boghicevici_%E2%80%9Eeducatia_reprezinta_unul_dintre_cei_trei_piloni_fundamentali_pe_care_se_bazeaza_o_natiune_alaturi_de_familie_si_biserica%E2%80%9D.html

http://curiermunicipal.ro/?p=13392

https://inro.news/stiri/eveniment-international-dedicat-dascalilor-la-arad.html

http://www.aradreporter.ro/claudia-boghicevici-educatia-reprezinta-unul-dintre-cei-trei-piloni-fundamentali-pe-care-se-bazeaza-o-natiune-alaturi-de-familie-si-biserica/#.WV4JJOzrPcs

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: