www.Învăţători.ro

Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România

Participare la Campania Globală pentru Educaţie

8 mai 2014 – Asociația Învățătorilor Caraș – Severineni, prima participare la
CAMPANIA GLOBALĂ PENTRU EDUCAȚIE (CGE)

998594_500952606645037_1343448504_nCGE este o mișcare globală, cu membri din peste 96 de țări, care militează pentru realizarea dreptului la Educație pentru Toți, în mod gratuit și în condiții de calitate.
În România, Campania Globală pentru Educație este susținută și promovată de o coaliție formată din: Organizaţia Salvaţi Copiii, Ministerul Educaţiei Naționale, Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, World Vision România, Roma Education Fund România, Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii „Romani Criss”, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională „Step by Step”, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, Asociaţia OvidiuRo şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

În acest an Campania Globală pentru Educație, sub sloganul „Egalitate de drepturi! Egalitate de șanse!”, are ca temă de interes accesul la o educație de calitate pentru copiii cu dizabilități.
„Pe durata Săptămânii Globale de Acțiune (5 – 11 mai 2014), în mii de școli, din aproape 100 de țări ale lumii, se desfășoară activități prin care elevii, profesorii și invitații lor încearcă să atragă atenția opiniei publice și factorilor de decizie asupra faptului că dreptul la educație aparține fiecărui copil și dizabilitatea nu trebuie să reprezinte o barieră. Se estimează că, în lume, sunt aproximativ 93 de milioane de copii sub 14 ani, 1 din 20, care au dizabilități moderate sau severe. Copiii cu dizabilități reprezintă mai mult de o treime din copiii care nu merg la școală (24 de milioane din 57 de milioane). În România sunt peste 72.000 de copii cu dizabilități și doar puțin peste o treime dintre ei frecventează învățământul de masă.” (Resurse CGE 2014 – „Salvați copiii!”)
Asociația Învățătorilor Caraș – Severineni aflată la prima participare în această campanie, a organizat joi 8 mai 2014 o DEZBATERE cu tema „DREPTURI EGALE! ȘANSE EGALE!”, în amfiteatrul Colegiului Național „Mircea Eliade” Reșița, școală în care această manifestare a intrat deja în tradiția activităților educative.
NICOLETA MARCU, președinte al asociației învățătorilor, a prezentat în deschidere o retrospectivă a primelor ediții ale campaniei derulate la „Eliade”, subliniind că, la nivelul județului, aici au fost primele activități cu sute de participanți copii, părinți, profesori și cu invitați marcanți din comunitate.
Participanți la dezbatere au fost învățători cărășeni membri ai Asociației, profesori de Colegiul Național „Mircea Eliade” și profesori de la Centrele Școlare de Educație Incluzivă din Reșița.
Asociația noastră consideră că este important să ne alăturăm eforturilor de sprijinire a copiilor cu dizabilități, având în vedere că dreptul la educație trebuie să devină o realitate pentru fiecare copil din lume și pentru a ne susține opinia am invitat specialiști din educație și factori de decizie, după cum urmează:

1. Domnul inspector școlar general NICOLAE GRINDEANU, membru de onoare al Asociației, care a felicitat inițiativa dascălilor, a evidențiat importanța învățământului special afirmând că pentru acești copii o educație de calitate poate fi făcută doar de personal specializat și în condiții specifice și a exprimat poziția fermă de total dezacord a inspectoratului școlar județean față de proiectul de lege care vizează desființarea învățământului special.
2. Domnul deputat de Reșița IOAN BENGA a venit cu precizări detaliate asupra motivelor pentru care această lege nu poate fi aprobată. A dat exemple din propria carieră didactică, nominalizând foști elevi cu dizabilități integrați în clasele la care a predat și care au ajuns să-și finalizeze studiile. A evidențiat și a felicitat activitatea școlilor speciale și a centrelor școlare de educație incluzivă din județ, în special a Centrului „Primăvara” condus încă de la înființare de doamna profesor psiholog GHERGHINA BOICI.
3. Doamna președinte de sindicat MARIANA ZVARICI a detaliat formele de protest derulate în județul nostru pentru împotriva acestei legi.
4. Domnișoara inspector școlar pentru învățământ special și special integrat CLAUDIA ROF a prezentat o radiografie a acestui învățământ în județul nostru, cu statistici privind unitățile școlare, cadrele didactice și elevii din această zonă, inclusiv cele 13 cazuri de școlarizare la domiciliu.
5. Doamna învățătoare VETUȚA VLĂDUȚ, în calitate de coordonator programe „Salvați copiii!” Caraș – Severin a subliniat faptul că tema CGE din acest an, aleasă la nivel internațional, a oferit și oportunitatea de a lua poziție față de o inițiativă legislativă eronată și a oferit informații despre activitățile derulate de școlile din județ în această campanie.
6. OLIVIA, elevă olimpică de la Școala Gimnazială Nr. 9 Reșița, a citit o Scrisoare deschisă către autorități, pentru susținerea educației copiilor cu dizabilități, deoarece în școala ei există clase integrate și învață împreună cu acești copii.
7. Doamna profesor-psiholog GHERGHINA BOICI l-a prezentat invitaților pe AUGUSTIN, un tânăr jurnalist, absolvent de studii superioare acum, dar care a fost diagnosticat la naștere cu grave deficiențe motorii și abandonat în spital, considerat fără nicio șansă la o viață normală.
AUGUSTIN a adus pentru vizionare filmul vieții lui, cu imagini din copilărie, cu activitatea de recuperare din Centrul Primăvara, cu oamenii care i-au fost alături în lupta cu dizabilitatea (doamna Boici, familia care l-a luat în plasament, profesorii din școlile unde a fost integrat, medicul de familie, medicul neurolog, cadre didactice de la Centrul Primăvara, profesorul universitar care l-a coordonat către obținerea unor premii ca student) oferind o veritabilă LECȚIE DE VIAȚĂ. A afirmat că șansa lui a fost Centrul de Educație Incluzivă „Primăvara” Reșița.

Domnul deputat i-a propus o vizită de 2 zile în Parlamentul României și susținerea unui discurs acolo.

Am acordat DIPLOME DE EXCELENTA doamnelor BOICI GHERGHINA, SIMIONESCU MĂRIUŢA şi domnului BENGA IOAN.

Cu mulțumiri,
Consiliul director AÎCS
Președinte NICOLETA MARCU

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: