www.Învăţători.ro

Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România

Lecţie de profesionalism, de suflet românesc şi de omenie în Harghita

AIHarghita 2013

În calitate de preşedinte al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România am avut ocazia să particip în ţară şi peste hotare la nenumărate serbări, festivaluri, concursuri, simpozioane şi schimburi de experienţă organizate de slujitorii şcolii. Niciunde nu am trăit mai intens mândria că sunt dascăl român ca la activităţile din 31 mai – 2 iunie 2013 organizate de Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni în Topliţa şi Sărmaş cu ocazia zilelor copilului şi a învăţătorului.

La aceste manifestări am participat şi un grup de 20 de cadre didactice din judeţul Arad, delegaţie organizată de Asociaţia Învăţătorilor Arădeni şi ISJ Arad.

Am sosit în Topliţa în 31 mai, în chiar ziua când însuşi domnul ministru al educaţiei Remus Pricopie se afla aici onorând cu prezenţa sa dăscălimea harghiteană. Oboseala celor aproape 12 ore de drum a fost uitată de momentele de destindere de la balul învăţătorului organizat în staţiunea Topliţa şi la care au participat peste 300 colegi alături de care a fost şi inspectorul şcolar general adjunct Parfeni Aurora.

Preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni, doamna inspector Elena Mîndru, ne-a însoţit în dimineaţa zilei de 1 iunie la Mănăstirea Sfântul Prooroc Ilie din Topliţa construită din materialul casei în care s-a născut Patriarhul Miron Cristea. În continuare, la iniţiativa Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni şi a primăriei Sărmaş, s-a desfăşurat a V-a ediţie a festivalului de folclor al copiilor, intitulat „Tradiţii şi credinţe milenare“, la care au participat peste 400 de elevi, cadre didactice şi părinţi din absolut toate şcolile cu predare în limba română din Harghita.

A fost un maraton al virtuozităţii, al bucuriei şi pasiunii pentru cântecul, dansul şi obiceiurile tradiţionale româneşti. Nu la puţini colegi am văzut lacrimi în ochi provocate de evoluţiile magistrale ale unor copii de-o şchioapă dirijaţi cu măiestrie de pe margine de dascălii în palmele cărora şi-au pus inimile.

Au evoluat mai apoi pe scenă îmbrăcaţi în costume naţionale chiar educatoarele, învăţătorii şi profesorii celor 17 ansambluri. A evoluat şi colega noastră din Arad, învăţătoarea şi solista Rodica Ardelean. Li s-au umezit ochii acum şi acelora din sală care până atunci îşi stăpâniseră emoţiile. O bună parte dintre spectatori s-au prins într-o horă cât sala de mare, fiindcă nu a fost om căruia să nu-i vibreze sufletul, să nu simtă româneşte. Versurile şi melodiile picurau în suflet nădejdea de mai bine: „Norocul, pacea, liniştea/ Să ne sălăşluiască/ În toată casa de român/ Din Ţara Românească!“.

A urmat un schimb de experienţă organizat ca o conferinţa pedagogică pe tema proiectului de voluntariat „Şcoala de vacanţă” iniţiat de câţiva ani de colegii harghiteni. Vom prelua şi în Arad acest program care are ca beneficiari direcţi elevii.

Zeci de colegi harghiteni ne-au copleşit pe parcursul tuturor celor trei zile cu atenţia unor gazde la superlativ. Au depăşit cu mult, mult ceea ce am făcut noi pentru ei atunci când ei au vizitat Aradul. Pe tot drumul de întoarcere am discutat cum putem să ne luăm revanşa când ne vor fi din nou oaspeţi. Personal, nu cred că vom reuşi. În Harghita am asistat la o lecţie de profesionalism, de suflet românesc şi omenie greu de egalat.

Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România,
Viorel Dolha
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: