www.Învăţători.ro

Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România

Centenarul Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ

DRAGI COLEGI NEMŢENI,

„Ca să fim noi oameni, au fost alţi oameni, şi ca să fie alţi oameni, suntem noi oameni.“ spunea Nicolae Iorga. Cu gândul la aceste cuvinte vă scriu la centenarul înfiinţării asociaţiei dumneavoastră şi vă transmit felicitări şi urări de bine tuturor profesorilor, educatoarelor şi învăţătorilor din Asociaţia Învăţătorilor din judeţul Neamţ.

Înaintaşii dumneavoastră v-au lăsat un patrimoniu de neimaginat şi, între ei, întâiul, a fost Leon Mrejeriu. Fără dumneavoastră, cei din actuala Asociaţie a Învăţătorilor din judeţul Neamţ, glasul său nu poate striga către dascălii de astăzi: „Noi nu am fost nici primii şi nici ultimii, dar v-am deschis drumuri pe care, cu vrednicie, trebuie să păşiţi. Faceţi-vă datoria în faţa viitorului: trudiţi, fiţi uniţi, fiţi puternici şi plini de convingere faţă de menirea socială pe care Dumnezeu v-a dat-o, spre neuitare şi veşnică propăşire a neamului românesc ! Iar noi, de acolo de unde am fost chemaţi să facem o nouă asociere, vă vom privi cu bucurie vredniciile şi vă vom binecuvânta pe cei care meritaţi!“

La congresul din Arad din 2006 eraţi cea mai veche asociaţiei a învăţătorilor reactivată după 1990 şi aţi dat un exemplu întregii ţări. Nu aţi uitat cuvintele lui Mrejeriu.
În ţară am început de câţiva ani să căutăm rădăcinile mişcării învăţătoreşti şi să păşim pe urmele înaintaşilor. Ceea ce am descoperit ne copleşeşte. Slujitorii şcolii aveau cea mai onorabilă, bogată şi organizată asociaţie profesională din România. O armată de dascăli funcţiona ca o reţea solidară cu gândul la dezvoltarea profesională a membrilor şi la binele neamului. În fiecare oraş aveau casa învăţătorului, bancă proprie, casă de ajutor, revistă, case de odihnă. Când preşedintele AGIRo intra în audienţă la ministru, deseori acesta întreba „Ce mai face armata învăţătorilor?”

AGIRo a organizat după reactivare 5 Congrese Naţionale (XXVIII-XXXI) la Arad, Bucureşti (Palatul Parlamentului şi Universitatea Politehnica), Constanţa şi Slobozia. La aceste evenimente cel mai mic număr a fost de 750 delegaţi, iar cel mai mare de 1300. Au mai participat la congresele AGIRo Preşedintele Românie, Ministrului Educaţiei din România şi R.Moldova, Preşedintele Academiei Române, parlamentari, europarlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale, personalităţi ale vieţii publice şi din domeniul culturii. Au conferenţiat nume de prestigiu din domeniul ştiinţelor educaţiei. Din octombrie 2010 s-a înregistrat la Ministerul Justiţiei din Chişinău Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România –filiala R. Moldova.

Cu o parte dintre Dumneavoastră ne-am văzut deja în repetate rânduri. La Piatra sunt de-al casei de câţiva ani şi vă mulţumesc pentru ospitalitate. Ne-am mai întâlnit la Arad, la Bucureşti, la Alexandria, la Roşiori, la Bacău, la Constanţa, la Chişinău şi la Slobozia. Domnul Gheorghe Amaicei face parte din Consiliul Director al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România şi are grijă să ne reamintească mereu să ţinem drumul drept. Neamţul a fost şi este un model de activitate asociativă învăţătorească.

În mesajul Tronului către un congres AGIRo interbelic Regele spunea „Dacă soarta nu m-ar fi pus acolo unde sunt, aş fi fost învăţător“. La congresul învăţătoresc din 1923 ţinut la Arad se spunea că învăţătorii sunt cei „bogaţi în lipsuri, în îndatoriri şi în iubiri de moşie“. Nu suntem altfel nici azi. Aşa au fost învăţătorii dintotdeauna, iar regii vor visa mereu să fie învăţători…

Vă doresc spor în toate şi multe împliniri.
Cu multă preţuire,
Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România,
Viorel Dolha

Lasă un comentariu