Administrare site
Noutăţi MENCS
- A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Cărţi recomandate
Alătură-te celorlalți 859 de abonați.
Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România
DESPRE EXAMENELE DE FINAL DE GIMNAZIU ȘI LICEU
1.Eu încă mai cred că afirmația doamnei ministru (cum că ar fi sigură susținerea evaluării naționale și a bacalaureatului) este doar o tactică pentru a ține trează motivația pentru învățare în rândul elevilor și profesorilor. Dacă este așa, o felicit! Și eu evit totdeauna să le spun elevilor că nu am de gând să notez cutare sau cutare sarcină de lucru. Dacă ar ști adevărata mea intenție s-ar putea să nu mai ia în serios sarcina.
2.Chiar și în privința bacalaureatului eu cred că decizia nu este încă definitivă fiindcă s-ar putea ca la nivel de UE, în următoarele săptămâni, să se ia o decizie de recunoaștere în acest an chiar și a unor diplome bazate pe mediile din anii de liceu.
3.În privința minorilor de la finalul gimnaziului sunt sigur că, pe ultima sută de metri, se va renunța la evaluarea națională și elevii vor intra la liceu pe baza mediilor anuale. Logica acestei bănuieli a mele:
a)Examenele (dacă s-ar ține) nu ar fi oricum relevante din cauză că mulți elevi (poate chiar dintre cei valoroși) nu vor risca să participe la ele.
b)Ce se va întâmpla dacă vor fi mulți profesori care să refuze să fie evaluatori sau supraveghetori? Și în anii anteriori au fost greu de găsit voluntari.
c)De bună seamă că vor fi alocați bani cu nemiluita pentru măști, mănuși, dezinfectanți, termometre și pază. În mod cert că se va elabora un protocol de mișcare a elevilor prin școală. Îl vor respecta însă copiii/tinerii, mai toți gata să își descarce energia acumulată în lunile de consemn acasă? Nu sunt printre ei oare și copii ai adulților care nu au respectat nici până acum restricțiile? Se vor putea asigura câte doi pușcași marini care să îl flancheze pe fiecare zurbagiu în parte?
d)Profesorii sunt singurii care răspund legal de viața și siguranța elevilor în școli (minorii nu răspund în fața legii, pot fi cel mult mustrați dacă încalcă vreun protocol). Își vor lua profesorii această răspundere legală de a-i apăra pe elevi în fața unui pericol invizibil și de a-i proteja chiar și de ei înșiși?
e)Adevărata valoare a unui elev nu este totdeauna precis dată de rezultatele lui la un examen de doar câteva ore și în condiții de stres.
f)Este posibil ca varianta cu mediile din gimnaziu să îi favorizeze pe unii (în general pe cei din medii defavorizate și cu părinți care nu își permit să îi dopeze cu meditații) și să îi defavorizeze pe alții (în general din medii favorizate și cu părinți care își permit să le plătească meditații). Și în anii trecuți, cu toată rigoarea examenelor, au fost mulți, mulți elevi care, după începerea liceului, văzând că nu fac față la un liceu de elită, s-au transferat de acolo. Și nu a fost gaură în cer. În privința copiilor care nu vor prinde un liceu de elită dar valoroși și cu părinți gata să îi ajute, sunt sigur că vor reuși ulterior un transfer acolo unde își doresc. Pentru aceste situații și în acest an, chiar ministerul ar putea elabora o variantă de redistribuire a elevilor după începutul anului școlar bazată eventual pe niște diferențe etc. Această redistribuire s-ar face în chiar perioada de început a liceului, perioadă care sigur va fi dedicată recuperării materiei din ratatul semestru al II-lea. Luarea în calcul a mediilor anuale pentru repartiția la liceu s-ar putea să aducă la licee de elită și copii cu potențial dar din medii defavorizate și care nu își permit meditații pentru examene. Nu ar fi ceva perfect, dar știți vreun sistem perfect sub soare?
g)Eu sunt un curajos și cu toate acestea nu mi-aș asuma decizia readucerii elevilor la școală nici măcar pentru examene. Pe lângă cele de mai sus mi-aș și pune următoarele întrebări de conștiință:
-Cum voi răspunde dacă se va dovedi că virusul s-a răspândit între elevi-elevi, profesori-elevi, profesori-profesori sau în mijloacele de transport cu care vin aceștia la școală?
-Dar dacă un elev va muri contaminat în școală?
Iată de ce cred că siguranța doamnei ministru cum că se va reveni la școală este doar o tactică. Nici eu nu le-aș spune de pe acum că nu vor fi examene. Lasă-i să învețe! Până în ultima clipă!
Sper să avem ocazia să îi propunem doamnei ministru și soluții privind implementarea optimă a art. 70 din legea educației.
Viorel Dolha
Felicitări! Aveți perfectă dreptate. Conf. Univ. Dr. Cristina Emanuela Dascălu, PhD