www.Învăţători.ro

Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România

ECOURI la ȘCOLILE DE VARĂ AGIRo din iulie 2015

Descarcati INVITATIA la Congres AGIRo si ecouri ale Scolilor de vara AGIRo

Descarcati Tabel Inscrieri la Activitati AGIRo actualizat2

Mai jos recentele Școli de vară din iulie 2015 în 517 imagini

Această prezentare necesită JavaScript.

ECOURI ALE ȘCOLILOR DE VARĂ AGIRo din 26-29 iulie, de la Chișinău, Satu Nou-reg.Odessa,Ucraina și Eforie Sud

la

 • 175 ani de la apariţia la Sankt Petersburg a Gramaticii de limbă valaho-moldovenească (1840) a lui Iacob Hâncu, care spune în introducere ,,Limba Română şi denumirea de Români nu e întâmplătoare.Până la formarea Voievodatului Moldovei, locuitorii ambelor Principate erau cunoscuți sub numele comun al Românilor. Deci, suntem în drept să ne ținem de comuna lor denumire; deci limba Română poate servi drept noțiune comună pentru graiul Valah și pentru cel Moldovenesc.”
 • 150 de ani de la tipărirea la Chişinău a Cursului primitiv (abecedarului) de limbă română al lui Ioan Doncev (1865) citit şi folosit de intelectualii moldoveni până în 1905
 • 135 ani de la naşterea lui Teodor Neaga (1880–1943), profesor ales membru în Sfatul Ţării de către Uniunea învăţătorilor moldoveni. În 1917 a fusese preşedinte al primului Congres al învăţătorilor şi profesorilor moldoveni din Basarabia. A fost şi inspector-şef al învăţământului din Basarabia.
 • 98 de ani de la primul congres al învăţătorilor moldoveni din Basarabia (25 – 28 mai 1917, Sala Eparhială din Chişinău). În şedinţa din 26 mai 1917, congresul a adoptat următoarea rezoluţie:„În şcoala moldovenească se introduce alfabetul latin, care va fi întrebuinţat atât în cărţile didactice, cât şi în scris”. În referatul în problema alfabetului scria: „Prin alfabetul latin noi ne deschidem deodată porţile spre întreaga cultură românească, din care până acum nu ne-am împărtăşit aproape deloc”.
 • 90 de ani de la Congresul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România de la Chişinău (6-8 septembrie 1925)
 • 105 ani de la Congresul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România de la Constanţa (1910)

a)Școala de Vară de la Chișinău, R.Moldova, 24-26 iulie 2015, cu genericul „Limba Română în contextul dialogului intercultural pedagogic fără frontiere”.

Spun de mulți ani și acum s-a reconfirmat: nu reușim în România să ținem pasul cu ținuta evenimentelor organizate de colegii din R.Moldova. Vă mulțumim, dragi colegi, pentru înălțimea la care ridicați mereu ștacheta! Ne motivați să vă călcăm pe urme.

Le mulțumesc pentru organizarea grupurilor din Ucraina copreședinților ACDERU Galina Pelin, Anuța Dan, Lilia Govornean, vicepreședintelui ACDERU Dorin Panciuc; din Serbia vicepreședinților ACDERS Milan Micșa și Slavișa Trăilovici, domnului Tihan Matasarevici din CNMNRS; doamnei Dorina Gabuja din Tiraspol.

Iată mai jos spicuiri din ceea ce a apărut în presă:

Peste 200 de profesori de limbă şi literatură română din Moldova, România, Ucraina şi Serbia s-au adunat la Chişinău în cadrul şcolii internaţionale de vară pentru pedagogi cu genericul: „Limba Română în contextul dialogului intercultural pedagogic fără frontiere”. În cadrul evenimentului, participanţii vor căuta şi vor discuta strategii de dezvoltare a vorbitorului cult de limbă română, transmite IPN. Şcoala de vară este organizată de Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, filiala în Republica Moldova, sub patronajul Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi în parteneriat cu Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a Consiliului municipal Chişinău. Mariana Marin, preşedintele Filialei din Moldova a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, a spus că obiectivul proiectului îl constituie cultivarea spiritului de solidaritate a cadrelor didactice române de pretutindeni pentru ridicarea prestigiului limbii române în toate comunităţile.   Organizatorii afirmă că evenimentul vine să răspundă la întrebarea în ce mod contribuie şcoala la formarea vorbitorului cult de limbă română în întreaga societate şi ce strategii pedagogice inovative se propun pentru valorificarea culturii lingvistice, a tradiţiei, a istoriei, în spaţiile de comunicare românească. Şcoala de vară îşi propune să mobilizeze toate cadrele didactice pentru a promova cultura comunicării în mediul educaţional şi în toate aspectele vieţii sociale, precum şi creşterea nivelului de cultură lingvistică a profesorilor.   Scriitorul Nicolae Dabija, în discursul de salutare a participanţilor la şcoala de vară, a spus că limba română este una întreagă şi comună pentru românii de pretutindeni, şi a rămas cea care a fost oferită românilor de către Dumnezeu. Scriitorul a menţionat că poporul român a suferit mult ca să-şi păstreze limba. Spre exemplu, în regiunea transnistreană, în anul 1937, au fost împuşcaţi scriitorii şi lingviştii, fiind condamnaţi că au „îngunoioşat” limba moldovenească cu cuvinte româneşti. Nicolae Dabija a spus că oamenii au fost împuşcaţi pentru utilizarea cuvintelor precum oră şi nu „ceas”, popor şi nu „norod”, ziar şi nu „gazetă” etc.   Scriitorul a menţionat în faţa celor prezenţi că elevii vor vorbi aşa cum vorbesc profesorii, iar învăţătorul a rămas în continuare personajul principal în localităţile ţării. „Trebuie să facem aşa încât limba română să ne unească. Au trecut câteva generaţii, dar, din păcate, la ţară limba în continuare este infectă şi misiunea noastră e de a face ca această să fie vorbită corect”, a încheiat Nicolae Dabija.   Şcoala de vară se desfăşoară în perioada 24-26 iulie în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi la liceul AŞM. Vor fi organizate mai multe ateliere, lecţii publice şi discuţii despre strategiile de promovare a limbii române culte. Proiectul şcolii de vară este realizat cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe – Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

Iată mai jos evenimentul văzut de chiar inițiatorul său, președintele AGIRo-MD, doamna conf.univ. dr. Mariana Marin:

Școala de vară de la Chișinău s-a încheiat! A fost o lecție publică internațională! Sleiți de puteri însă fericiți că ne-a reușit totul.
Au fost zile pline de evenimente. Au fost zile în care sufletele noastre au cântat Limba română. Toată lumea și presa a fost cu ochiul pe noi.
Pentru evenimentul de la Chișinău au muncit cei mai buni, colegii noștri voluntari! Încă o dată am învățat că echipa nu înseamnă lider care dă comenzi, dar colegi care se dedică, care fac totul corect, responsabil, creativ și abordează sarcina echipei ca propria misiune. Așa cum am spus la microfon îmi doresc ca fiecare dintre Dv să aibă parte sau sa construiască o așa echipă.
Daniela State, nu am cuvinte să redau firea acestei colege. Responsabilă până la infinit. Grijă pentru oaspeți nelimitată! Șoferiță minunată! Creativă, darnică și atentă cu toți colegii inclusiv cu mine. Știa când uit ceva și neapărat se implica! Dănuța, îți mulțumesc!
Viorica Morcov, care nu a dormit nopțile, care a trăit printre liste, care a întâmpinat oaspeții, care a făcut totul ce trebuia să se facă și mai mult!
Cu toții ne dăm seama că prietenia și colegialitatea se vede în timp, or, cei mai puternici rămân stabili și mai creativi! Aceasta este Viorica Morcov.

Angela Cutasevici, responsabila pentru inspirație. Cromatica evenimentului, designul materialelor, grija pentru o ținută înaltă îi aparține! Operativitatea, diseminarea acum și aici a evenimentelor. Nu am reușit să ajung acasă și toate pozele și video erau stocate on-line și expediate. E o calitate pe care o apreciez înalt, cea de a fi spontan și operativ. De asta a tunat și ne-a adunat, că suntem cu toți pe aceeași pagină! Doamna Cutasevici, vă mulțumim tare mult!

Tamara Cerbușca, un catalizator al echipei: obiectivă, corectă, creativă, responsabilă, atentă, grijulie, cu o inteligență emoțională demnă de a fi invidiată!

Pavel Cerbușca. Puteți fi invidioși/invidioase că am alături de mine un astfel de coleg. Capul familiei: de totul am grijă, nu vă bateți capul. Până la 2 noaptea a aranjat sălile, ne-a deschis toate ușile Liceului Academiei de Științe. A cărat apă, a aranjat bannere, a întâmpinat oaspeți. A moderat activități, a ținut discurs. A organizat cu Viorica Morcov delegația la Eforie. Și totul face atât de simplu, fără multe întrebări și discuții, fără jeluiri. Vă mulțumim, Dle Cerbușca, ambasadorul Asociației.

Stela Baltag, responsabila de surprize! Vera Nastasiu a făcut mult pentru evenimentul nostru. Datorită Stelei Baltag am avut parte de cel mai frumos training de dicție! Flori pentru Doamna Raisa Vieru, pentru Dna Eugenia Marin (mama Doinei Aldea-Teodorovici). Adriana Baltag, fiica a întâmpinat oaspeții cu pâine și sare. Ion Baltag, soțul responsabil pentru o prestație înaltă a evenimentului. Creativi, harnici, responsabili!

Cred că ați savurat cu nesaț din entuziasmul colegelor creative și generoase Nina Mîndru, Viorica Mățilă – Parfeni, Olga Balanici, Steluța Guțu!
Sper din toată inima să reziste în echipa noastră. Rezistența înseamnă răbdare multă, dăruire și voluntariat! Personal nu știu să motivez oamenii decât intrinsec.
Mă tem de ziua când cineva ar cere mai mult. Echipa înseamnă mult sacrificiu. Colegele din Orhei, Bălți, Sîngerei sunt alături de noi repetat la mai multe evenimente. Drumuri, alergări, cazări, bani proprii și totul pentru un eveniment de calitate. Noi știm totul și apreciem înalt sacrificiile!

Avem nevoie de colege care să trăiască clipa, entuziaste, harnice și creative. Vă mulțumim că sunteți!

O organizare bună începe cu mult timp înainte, iar cei care înțeleg responsabilitatea se oferă cu drag! Le mulțumim din suflet colegelor Larisa Gavriliuc, Natalia Dediu, Mariana Lupu-Gorița, Svetlana Sîrbu, Cristina Popușoi, Natalia Darii.

Lucia Argint, argint viu al echipei cu care reușim să facem față. Creativă, energică, responsabilă, nu te saturi să asculți din istoria neamului și nu numai!

Valeriu Cavcaliuc, se pare că e pe linia a doua. Nu apare în nicio fotografie! Dar de fapt responsabil de tot. Tipar leaflet, bannere, reviste, buletinul Școlii de vară, ecusoane, mape etc. Instalare bannere, apă, pauza de cafea, cina festivă. Cel mai important sponsor al evenimentului. Învățătorul Modern e alături de noi.

Ce să spun, ne păstrăm nemulțumiți deși am realizat multe. Loc de mai bine este mereu, ne asumăm și unele lacune. Este omenește ceva să scape.

Ca să înțelegem cu toții și să apreciem trebuie fiecare dintre noi să-și asume organizare de așa nivel.

Îmi asum și dreptul de a înțelege cât de mult s-a lucrat pentru eveniment până la eveniment. Liste, cazări, contracte, facturi, vize, telefoane multe, mese, metro, 180 de pagini machetare, redactare, tipar, o revistă redactată, editată, tipărită cu o lună înainte, nu mai știu ce am făcut. Multe. Inclusiv chei uitate în ușă! Face parte din film!

A fost o mare plăcere de dragul schimbării, a tradiției asociative, a solidarității cadrelor didactice.

Nu am văzut și nici auzit oameni care să critice, dar dacă au fost, probabil ei știu să facă mai bine.
Eu sunt fericită să știu oameni mai entuziaști ca mine, devin sensibilă și mă retrag!
Entuziasmul nu este o calitate, este un defect. Dar știți că mărul mușcat e mai prețios decât cel neted (cu ref. Apple).

Prieteni, vă oferim cu drag materialele școlii de vară! Pentru toți!

Vă rog să învățați această calitate de a dărui (eu am învățat-o de la mama, deși recunosc că m-a făcut pe alocuri alintată)
Nu țineți ce aveți, veți sărăci!

Cineva mă îndemna deunăzi să nu vă trimit chiar totul ca să mai cereți, ca să vă umiliți și ca să prețuiți!

Este un compliment pentru mine că vă dau prea multe. Nimeni nu mă va putea convinge să renunț.

Ce voi putea să vă ofer ca activitatea dv să fie mai ușoară, ce-mi va sta în puteri, totul vă voi oferi.

Ne bucurăm pentru colegii care au reușit să ajungă la eveniment, iar pentru că suntem uniți, pentru că ne pasă, pentru că ne dorim ca rezultatele Școlii de vară să fie cât mai răspândite, vă remitem tuturor membrilor Asociației materialele Școlii de vară!
Cu riscul de a vă face alintați, vă vom oferi tot ce ne veți cere.
Materialele vor veni pe părți.
Vă vom remite și video înregistrate ca să simțiți atmosfera zilelor!

Aici pozele pe facebook.https://www.facebook.com/marianamarin19/media_set…

Participanții, vă roagă să plasați jurnale de impresii pe grupul AGIRoMd în facebook aici https://www.facebook.com/groups/258589790926351/
sau expediați-le la adresa asociației. Linkuri către filmulețele de scurt metraj

Eu aș mai adăuga că pe lângă peste 150 de participanți din R.Moldova (inclusiv școlile cu predare în alfabet chirilic și latin din regiunea nistreană) ne-am alăturat și 100 de cadre didactice din 16 județe din România, colegi din Ucraina și Serbia. La activitatea de la Academia de Științe a Modovei a participat și primarul Chișinăului, domnul Dorin Chirtoacă.

Colegii din Bihor au cules câteva versuri din cadrul momentului artistic de la Chișinău:

Bucurați-vă , prieteni, de prieteni și de frați,
Bucurați-vă de-un nume ce vi-i dat ca să-l purtați.
Bucurați-vă de-un cântec,
de-un amurg cu flori de tei,
bucurați-vă o viață
de lumina dragostei…
Nu vom uita nici cina festivă de la Restaurantul «Voia Boierilor» situat în pitorescul colţ rural aproape de oraşul Chişinău pe şoseaua balcanică la răscrucea – Nimoreni – Suruceni la 10 km de oraşul Chişinău.

b)Cetatea Albă (la vărsarea Nistrului în Marea Neagră) și vizita muzeului și școlii din Satu Nou, raionul Sărata, reg.Odessa, Ucraina

Aici s-a petrecut surpriza surprizelor și o datorăm minunatei colege Galina Pelin, familiei sale și apropiaților ei. Ne propuseserăm să poposim doar la școală ca să servim hrana rece ce o aveam cu noi.

Am fost primiți în schimb regește de tot satul, cu primarul în frunte. Am avut ocazia să vedem unul dintre cele mai dotate muzee rurale vizitate vreodată și să asistăm la un grandios program cultural în limba română și ucraineană.

Am fost poftiți la o masă tradițională îmbelșugată.

Am depus flori în semn de respect fata de cultura ucraineană și cea română la busturile impunătoare ale lui Taras Șevcenko (n. 9 martie 1814 – d. 10 martie 1861 -pictor și poet romantic ucrainean, considerat poetul național al Ucrainei, fondator al limbii și literaturii ucrainene moderne) și Mihai Eminescu.

Colega Claudia Buran a găsit niște versuri din Taras Șevcenko (Fata vrăjită):

„Suspină Niprul larg, se zbate,
Iar vîntul șuierînd turbat
Apleacă sălciile-nalte,
Ridică valu-nvolburat.
Iar luna palidă-n vîltoare
Prin nori se-arată cînd si cînd,
Ca barca în albastra mare,
Ba apărînd, ba dispărînd.
De trei ori n-au cîntat cocosii,
Nimeni în jur nu glăsuia,
Doar buha îsi chema strămoșii
Si-arar arțarul scîrțîia.”

Am mai vizitat biserica din Kulevcea. Miracolele din biserica Sfantul Nicolae din Kulevcea au inceput sa se arate in anul 2001, in Saptamana Patimilor. In timpul vecerniei, cand preotul paroh Pavel Noga tamaia in biserica, a observat ca din icoanele Marii Mucenite Varvara si a Mucenitei Natalia curge mir. Pe picioarele martirelor aparusera cruciulite, iar din degetele lor se prelingea in jos, pe perete, ulei sfintit. Parintele a cazut in genunchi, s-a inchinat cu evlavie si cu mare bucurie le-a impartasit credinciosilor minunatia cu care fusesera binecuvantati. A doua zi, in Vinerea Mare, pe crucifixul „Iisus pe Golgota”, aflat in dreapta altarului, au aparut primele picaturi de mir. ” <<In interior, sub sticla care o acopera, a asternut crinii adusi de credinciosi din gradinile lor. Cu timpul, partea inferioara a tulpinilor si radacinile s-au uscat, dar capetele au continuat sa creasca, mladiindu-se de jur imprejurul chipului Maicutei Sfinte, straduindu-se parca sa nu il acopere. Apoi, din tulpini au aparut frunzisoare si muguri verzi, ca si cum florile ar fi fost udate. De Sarbatoarea Sfintei Treimi, crinii au inviat iarasi, ca si in anul precedent! >>

c)Școala Internațională de Vară de la Eforie Sud. Au participat peste 250 de colegi din mai toate județele țării și încă aproape 100 din R.Moldova (inclusiv școlile cu predare în alfabet chirilic și latin din regiunea nistreană), din Ucraina și Serbia.

Aici gazde ireproșabile ne-au fost colega Alina Teodorescu și doamna inspector Roxana Gavrilă, care, din invitata noastră specială, ne-a salvat devenind gazdă excelentă pentru invitații noștri, eu ajungând la Eforie cu 24 ore după deschiderea lucrărilor (din pricini de reținere la frontieră). Li s-au alăturat doamna director al școlii din Eforie Sud, domnul primar al Tuzlei, conducerea CCD și IȘJ Constanța. Le mulțumim! Îi mulțumesc și colegei Margareta Gheorghiță fără de care nici acțunile din acest an nu ar fi putut avea loc.

Abia aștept ca la Cluj să îi pot mulțumi cum se cuvine doamnei Roxana Gavrilă, un om de rară ținută academică, o doamnă pe umerii căreia au stat multe din poverile evenimentelor noastre din această vară, un coleg pe care orice organizație și l-ar dori în boardul său. Îmi confirmă aceste gânduri și ceea ce am găsit pe pagina domniei sale: <<Ai curajul de a greși fără să clachezi! Trăiește fiecare clipă! Zâmbește! Iubește! Asta e adevărata măreție! >>

EVENIMENTUL DE LA EFORIE ÎN PRESĂ:

Marți, 28.07.2015, inspectorii școlari generali adjuncți, prof. Alina Codreanu și prof. Sorin Mihai, s-au întâlnit cu președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România și a Cadrelor Didactice Române de peste Hotare, prof. Viorel Dolha, și cu 30 de cadre didactice de etnie română din Serbia (Voivodina și Serbia de Răsărit), Republica Moldova (și din Regiunea nistreană a Republicii Moldova), Ucraina (regiunile: Cernăuți, Odessa, Transcarpatia) participante la Școala Internațională de Vară de la Eforie Sud.

Cu această ocazie, inspectorul școlar general adjunct, prof. Alina Codreanu, le-a transmis delegațiilor din cele trei țări, în numele întregii echipe a Inspectoratului Școlar Județean Constanța, un călduros bun venit în județul Constanța, în Dobrogea, un spațiu model de conviețuire multietnică. De asemenea, a prezentat activitatea Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a evidențiat preocuparea constantă a inspectorului școlar general, prof. dr. Răducu Popescu, pentru implementarea de proiecte cuFONDURI’ v:shapes=”_x0000_i1025″>  europene, subliniind că ISJ Constanța este, de o săptămână, beneficiara a încă două proiecte POSDRU cu destinația elevi, „Scrisul face bine” și „Competențe cheie pentru implicare civică în spijinul dezvoltării durabile – Energy Smart”. Totodată, și-a exprimat deschiderea pentru noi parteneriate cu unitățile de învățământ din Serbia, Republica Moldova și Ucraina, dorindu-le cadrelor didactice să beneficieze de lucrări extraordinare la Școala Internațională de Vară și să se revină la Constanța în calitate de turiști sau în calitate de parteneri educaționali.

La rândul său, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România și a Cadrelor Didactice Române de peste Hotare, prof. Viorel Dolha, a mulțumit pentru primirea făcută, pentru disponibilitatea și ospitalitatea constănțenilor, a ISJ Constanța, a cadrelor didactice de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud și pentru calitatea cursurilor de formare. Cadrele didactice prezente la întâlnire și-au împărtășit experiențele profesionale din comunitățile pe care le reprezintă, modul în care păstrează tradițiile, obiceiurile și limba.

În continuare, președintele AGIRo și cele 30 de cadre didactice au vizitat atracțiile turistice și culturale ale orașului Constanța.

Precizăm că în perioada 26-29 iulie 2015, Eforie Sud este gazda Școlii Internaționale de Vară AGIRo, eveniment inclus în manifestările celui de-al XXXVII-lea Congres al Asociației Generale a Învățătorilor din România, Congres al Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice Române de peste Hotare.

 

http://observator.ro/cultura-invatamant-scoala-internationala-de-vara-agiro-la-eforie-sud-325686.html

Scoala Internationala de Vara AGIRo la Eforie Sud

În perioada 26-29 iulie 2015, Eforie Sud va fi gazda Şcolii Internaţionale de Vară AGIRo. Evenimentul face parte din manifestările celui de-al XXXVII-lea Congres al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, Congres al Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice Române de peste Hotare, 24-29.07.2015. Cele trei evenimente ale Congresului AGIRo 2015 sunt:
1. Şcoala de Vară Internaţională de la Chişinău (24-26 iulie), cu tema „LIMBA ROMÂNĂ în contextul dialogului intercultural pedagogic fără frontiere”. Vizita în Ucraina a Cetăţii Albe şi a unei şcoli româneşti din regiunea Odessa.
2. Şcoala Internaţională de Vară Eforie Sud (26-29 iulie 2015), cu tema Asigurarea succesului şcolar prin utilizarea strategiilor didactice specifice societăţii informatizate: conținuturi educaționale digitale, resurse web, dispozitive mobile.
3. Lucrările Congresului AGIRo, Cluj-Napoca, 18-22 august 2015, cu activități pe 22 august și în Sighetul Marmației și Slatina, regiunea Transcarpatia, Ucraina.
La aceste evenimente s-au înscris în total peste 1300 cadre didactice dintre care 400 de peste hotare.
La Şcoala Internaţională de Vară Eforie Sud s-au înscris peste 150 de cadre didactice din toate judeţele României şi 100 de cadre didactice române din Ucraina (regiunile: Cernăuți, Odessa, Transcarpatia), Republica Moldova (și din Regiunea nistreană a Republicii Moldova), Serbia (Voivodina și Serbia de Răsărit).
Deschiderea oficială va avea loc luni, pe 27 iulie 2015, la Centrul pentru Tineret „Ion Creangă”, comuna Tuzla, judeţul Constanţa, iar pe 28 şi 29 iulie 2015, la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” Eforie Sud.
Activităţile şcolii de vară cuprind:
– Curs de formare continuă Rolul organizatorilor grafici în procesul de predare – învăţare – evaluare; furnizor ITBUSINESS Advisor; formator: Roxana-Maria Gavrilă – inspector şcolar ISMB;
– Atelier IT: E-START în educaţie! Furnizor: ITBUSINESS Advisor; formator: Irinel Lubene;
– Prezentarea ofertelor de programe de formare continuă oferite de ITBUSINESS Advisor; formatori: Marilena Nicolae şi Roxana Gavrilă;
– Atelier didactic: Profilul de competenţe al profesorului pentru învăţământ primar; formator: prof. dr. Nicoleta Mircea;
– Cursul Cum îmi simplific munca de comunicare în clasă, fără a fi expert în noile tehnologii!, curs organizat în cadrul Programului Național de Training “Dascăli informați! Dascăli avansați!”. Participanţii la curs vor avea acces gratuit la softurile şi aplicaţiile recomandate, atât în timpul cursului cât şi după curs. Cursul este conceput şi suţinut de Călin Mateian, trainer şi consultant educaţional cu experienţă de peste 20 de ani în sisteme moderne de învăţare-predare-evaluare;
– Curs avizat MEN, Paşi către un alt ciclu de învăţare, Casa Corpului Didactic Constanţa și Liceul Teoretic “Carmen Sylva” Eforie; formatori: prof. psih. Doina Popescu, prof. Cristina Stanciu;
– TAP-SWIPE-PINCH – workshop Utilizarea tabletelor în activitatea didactică. Cursanţii trebuie să dețină un dispozitiv mobil cu sistem de operare Android (tabletă sau smartphone) sau iOS (iPad sau iPhone) și un cont de email @gmail.com; formator, prof. Laurențiu Bulgaru, Liceul Teoretic “Carmen Sylva” Eforie;
– Prelegere Limba română în contextul dialogului intercultural pedagogic fără frontiere, prof. dr. Pavel Cerbuşcă, director Liceul Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova;
– Cursuri de perfecţionare a limbii române pentru profesori de etnie română din Serbia şi Ucraina şi de perfecţionare a limbii sârbe şi ucrainene pentru profesori de etnie sârbă şi ucraineană din România şi Republica Moldova:
– Prezentare Tradiţii şi obiceiuri româneşti în regiunile cu etnici români din Ucraina; Govornean Lilya, Institutul de perfecţionare din Cernăuţi, Ucraina;
– Prezentare Învăţământul în limba română în şcolile din regiunile cu vorbitori de limba română din Ucraina; Chirciu Zinaida, metodistă secţia raională de învăţământ Reni, regiunea Odessa, Ucraina;
– Prezentare Analiza comparativă a sistemelor de învăţământ din diverse ţări, prof. Trailovic Milan, Serbia;
– Prezentare Stima de sine şi copiii, Pelin Galina, psiholog, Satul Nou, Sărata, regiunea Odessa, Ucraina.
Partenerii Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România sunt: inspectoratele școlare și casele corpului didactic din Constanța și București, administrațiile școlare din regiunile Odessa, Cernăuți și Transcarpatia (Ucraina), Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Științe ale Educației din Chișinău, Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România – filiala Republica Moldova, Sucursala AGIRo-MD din regiunea nistreană a Republicii Moldova, Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Primăria Tuzla, Primăria Eforie, Liceul Teoretic “Carmen Sylva” Eforie, S.C. MATTE’s WAY S.R.L.
De la primul congres din 1898 de la Ploieşti şi până la mai recentele Congrese Naţionale (XXVIII-XXXVI) de la Arad, Bucureşti (Palatul Parlamentului şi Universitatea Politehnica), Constanţa, Slobozia, Buşteni, Chişinău, Slatina, Suceava și Cernăuți, congresele AGIRo au intrat deja în tradiţia învăţământului românesc. La aceste evenimente cel mai mic număr a fost de 750 delegaţi, iar cel mai mare de 1500 delegaţi din absolut toate judeţele ţării. Nu au lipsit niciodată de la congresele AGIRo miniştrii educaţiei în funcţie şi foşti miniştri ai educaţiei din România şi din alte ţări, preşedintele României, preşedintele şi vicepreşedintele Academiei Române, parlamentari, europarlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale, personalităţi ale vieţii publice şi din domeniul culturii. Au conferenţiat nume de cel mai mare prestigiu din domeniul ştiinţelor educaţiei.

 http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/administratie-locala/scoala-internationala-de-vara-invatatorii-din-romania-republica-moldova-serbia-si-ucraina-si-au-558370.html

Primăriile Eforie Sud şi Tuzla găzduiesc, între 26 şi 29 iulie, Şcoala Internaţională de Vară a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România. Evenimentul face parte din manifestările celui de-al XXXVII-lea Congres al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, Congres al Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice Române de peste Hotare.

La evenimentul care a început la Centrul pentru Tineret „Ion Creangă” din Tuzla au participat 150 de cadre didactice din toate judeţele României şi 100 de cadre didactice române din Ucraina (regiunile Cernăuți, Odessa, Transcarpatia), Republica Moldova, Transnistria, Serbia (Voivodina şi Serbia de Răsărit). „Au ales Complexul «Ion Creangă» pentru condiţiile excelente pe care acesta le pune la dispoziţie, dar şi pentru că poartă numele marelui nostru povestitor, Ion Creangă. Denumirea în sine a atras nostalgia cadrelor didactice de peste hotare, care au decis să se îndrepte către comuna noastră”, a declarat primarul Constantin Micu. La rândul său, prof. Ciprian Broască, directorul Centrului „Ion Creangă“, a îndemnat dascălii participanţi la manifestare să dea dovadă de o mai bună colaborare, pentru ca doleanţele lor să se facă mai bine auzite la forurile competente.

Activităţile şcolii de vară cuprind: cursul de formare continuă „Rolul organizatorilor grafici în procesul de predare – învăţare – evaluare“, atelierul IT „E-START în educaţie“, prezentarea ofertelor de programe de formare continuă oferite de IT BUSINESS Advisor, atelierul didactic „Profilul de competenţe al profesorului pentru învăţământ primar“, cursul „Cum îmi simplific munca de comunicare în clasă, fără a fi expert în noile tehnologii!“, cursul „Paşi către un alt ciclu de învăţare“, workshop-ul „Utilizarea tabletelor în activitatea didactică“, prelegerea „Limba română în contextul dialogului intercultural pedagogic fără frontiere“, cursuri de perfecţionare a limbii române pentru profesori de etnie română din Serbia şi Ucraina şi de perfecţionare a limbii sârbe şi ucrainene pentru profesori de etnie sârbă şi ucraineană din România şi Republica Moldova. Partenerii Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România sunt: inspectoratele şcolare şi casele corpului didactic din Constanța şi Bucureşti, administraţiile şcolare din regiunile Odessa, Cernăuți şi Transcarpatia (Ucraina), Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Științe ale Educației din Chişinău, Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, filiala Republica Moldova, Sucursala AGIRo-MD din regiunea nistreană a Republicii Moldova, Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Primăria Tuzla, Primăria Eforie, Liceul Teoretic „Carmen Sylva” Eforie. De la primul congres din 1898 de la Ploieşti şi până la recentele Congrese Naţionale (XXVIII-XXXVI) de la Arad, Bucureşti (Palatul Parlamentului şi Universitatea Politehnica), Constanţa, Slobozia, Buşteni, Chişinău, Slatina, Suceava şi Cernăuți, congresele AGIRo au intrat deja în tradiţia învăţământului românesc. La aceste evenimente, cel mai mic număr al delegaţilor a fost de 750, iar cel mai mare, de 1.500, proveniţi din toate judeţele ţării.

ALTE ECOURI ÎN PRESĂ ale activităților AGIRo din iulie 2015:

 http://www.timpul.md/articol/200-de-profesori-de-romana-din-4-tari-vor-sa-promoveze-limba-culta-77308.html

https://trm.md/ro/social/profesorii-de-romana-din-patru-ari-s-au-intrunit-la-chi-inau/

http://www.isjcta.ro/?p=7843

http://www.replicaonline.ro/1-300-de-cadre-didactice-se-reunesc-in-eforie-sud-la-scoala-internationala-de-vara-232615/

http://www.realitatea.net/scoala-internationala-de-vara–invatatorii-din-romania–republica-moldova–serbia-si-ucraina-si-au-dat-intalnire-la-tuzla_1756364.html

http://www.tvlitoral.ro/scoala-de-vara-pentru-invatatori/

http://glasul.info/2015/05/24/asociatia-generala-a-invatatorilor-din-romania-va-invita-la-actiunile-si-concursurile-ce-vor-avea-loc-in-aceasta-vara/

http://www.tocpress.info/la-chisinau-incepe-scoala-de-vara-a-invatatorilor-romani-de-pretutindeni/

http://www.ipn.md/ro/drepturile-copilului

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/peste-200-profesori-limba-romana-diferite-tari-s-au-reunit-chisinau-1_55b36235f5eaafab2cec95bf/index.html

http://stiripozitive.eu/libview.php?l=ro&idc=77&id=2024&t=/Stiri-Pozitive/Comunicate-de-presa/Scoala-de-vara-a-invatatorilor-romani-de-pretutindeni-Limba-Romana-fara-frontiere

http://7est.ro/actualitate/educatie/item/47313-peste-200-de-profesori-de-limba-romana-din-diferite-tari-s-au-reunit-la-chisinau.html

http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/administratie-locala/scoala-internationala-de-vara-invatatorii-din-romania-republica-moldova-serbia-si-ucraina-si-au-558370.html

http://www.replicaonline.ro/1-300-de-cadre-didactice-se-reunesc-in-eforie-sud-la-scoala-internationala-de-vara-232615/

http://www.tvlitoral.ro/scoala-de-vara-pentru-invatatori/

http://www.telegrafonline.ro/1437944400/articol/305018/schimb_de_bune_practici_intre_inva539atori_din_539ara_537i_de_peste_hotare.html

http://editiadesud.ro/?p=19140

http://m.cugetliber.ro/stiri-cultura-educatie-liceul-carmen-sylva-din-eforie-gazda-unei-ample-manifestari-263244

https://www.facebook.com/profesorul.catalin/videos/685301828268570/

https://www.facebook.com/claudia.buran.3/videos/943384865684262/

https://www.facebook.com/profesorul.catalin/videos/685321278266625/

https://www.facebook.com/profesorul.catalin/videos/685301828268570/?pnref=story

https://www.facebook.com/profesorul.catalin/videos/685281271603959/

Materiale informative pentru cursurile de formare continuă – furnizor ITBUSINESS Advisor; formator: Roxana-Maria Gavrilă – inspector şcolar ISMB la Școala Internaționala de Vara AGIRo, Eforie Sud.

http://issuu.com/daniellozba/docs/pliant_itba_tipar

http://issuu.com/daniellozba/docs/pliant_itba_-_cursuri_tipar

http://www.jurnaltv.md/ro/news/2015/7/26/limba-romana-nu-are-frontiere-10143961/

https://www.facebook.com/claudia.buran.3/videos/946160972073318/

https://www.facebook.com/claudia.buran.3/videos/946158272073588/

https://www.facebook.com/claudia.buran.3/videos/946163338739748/

http://radioconstanta.ro/2015/07/29/scoala-internationala-de-vara-pentru-cadrele-didactice-de-etnie-romana/

 https://www.youtube.com/watch?v=VSQA6q7yEe4&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=8aimR7PF9H8&feature=youtu.be

 Dacă și dumneavoastră v-ați avea pe dumneavoastră în jurul dumneavoastră ați trăi cu aceeași voluptate grija și nesomnul. Sunt un norocos incorigibil să fiu înconjurat de oameni speciali pentru care niciodată nu reușesc să fac pe deplin toate câte ar trebui să le fac…

Referitor la bucuria de a fi împreună atâția prieteni din atâtea țări, unele în care pacea este încă așteptată, niciodată nu a fost mai actual:

IMNUL EUROPEI (Odă bucuriei) https://www.youtube.com/watch?v=md1afq6r5MU

Slavă ţie, stea curată,

Voie bună pe pământ,

Astăzi te simţim aproape

Sol din rai cu soare sfânt

Vraja ta aduce iarăşi

Pe popor lângă popor

Toţi pe lume fraţi noi suntem

Când apari uşoară-n zbor.

Cine a avut norocul

De prieteni buni să dea

Cine ştie ce-i iubirea

Lângă noi cântând să stea

Fericit un suflet drag

Te poate face pe pământ

Cine n-a simţit iubirea

Plece dintre noi plângând

INVITAȚIE

Dragi colegi învăţători, educatoare şi profesori,

 1. Pentru colegii din România

Până în 5 august se mai pot face înscrieri la Congresul de la Cluj din 18-22 august cu posibilitatea vizitării în 22 august a Maramureșului. Cazarea și masa pentru cele 4 zile la hoteluri de 2 și 3 stele totalizează 70 lei/zi și a putut fi negociată atât de bine datorită numărului impresionant de participanți (sigur peste 700).

La acţiuni pot participa doar colegii (îi pot însoţi şi membri ai familiei) care sunt sau devin acum membri AGIRo.

Calitatea de membru AGIRo se obține achitând cotizația anuală de 25 lei în contul de mai jos și va fi urmată de eliberarea unei adeverințe doveditoare. Sunt membri AGIRo și cotizanţii unei asociaţii/sucursale judeţene a AGIRo care la rândul ei şi-a achitat cotizaţia anuală de 200/100 lei/anul 2015 în contul de mai jos.

După caz, printr-o singură depunere, se achită prin ordin de plată sau mandat poştal completând următoarele date: Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, CEC Bank Arad (sucursala Bdul. Revoluţiei nr. 5-7), cont IBAN RO32CECEAR0137RON0355948, cod fiscal 23564572, una dintre următoarele sume:

 • 335 lei cei care au nevoie de cazare și masă și care abia acum devin membri AGIRo (25 lei cotizația + 30 lei taxa de participare + 4 zile X 70 lei=335 lei pt 4 zile)
 • 310 lei cei care au nevoie de cazare și masă și care au achitat deja anterior cotizația anuală de 25 lei/2015 către AGIRo (30 lei taxa de participare + 4 zile X 70 lei=310 lei pt 4 zile)
 • 55 lei cei care NU au nevoie de cazare și masă și care abia acum devin membri AGIRo (25 lei cotizația + 30 lei taxa de participare=55 lei pt 4 zile)
 • 30 lei cei care NU au nevoie de cazare și masă și care au achitat deja anterior cotizația anuală de 25 lei/2015 către AGIRo (30 lei taxa de participare=30 lei pt 4 zile)
 • 0 lei colegii din Cluj care nu au nevoie nici de cazare și masă și care nu își doresc nici mapa congresului. Accesul în sală al acestor colegi care nu achită taxa de participare se va face în măsura rămânerii unor locuri libere.

După achitarea uneia dintre variantele de mai sus să completaţi şi să trimiteţi URGENT pe e-mail pe adresa asociatiainvatatorilor@gmail.com TABELUL ÎN EXCEL ATAŞAT

Chiar și cei care nu au nevoie de cazare și masă să completeze și să ne trimită și ei tabelul de înscrieri la e-mail asociatiainvatatorilor@gmail.com fiindcă au și sălile de conferințe limitele lor (nici sala de 800 locuri ,,Auditorium Maximum” a Universității Babeș-Bolyai nu poate găzdui mai mulți participanți decât capacitatea sa).

Doar de peste hotare vor fi la Cluj-Napoca peste 250 colegi.

La aceste activităţi vor fi întâlniri cu personalităţi de prestigiu din spaţiul public şi din mediul academic. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității Babeș-Bolyai şi-a dat acordul de a patrona evenimentul. Ca în fiecare an, avem convingerea că evenimentele se vor bucura şi de patronajul ministerelor educaţiei din ţările participanţilor, al inspectoratelor şcolare, al caselor corpului didactic etc. La aceste evenimente anuale cel mai mic număr a fost de 450 delegaţi, iar cel mai mare de 1 500 delegaţi din absolut toate judeţele ţării. Au mai participat întotdeauna la congresele AGIRo miniştrii educaţiei în funcţie şi foşti miniştri ai educaţiei din România şi din alte ţări, preşedintele României, preşedintele şi vicepreşedintele Academiei Române, parlamentari, europarlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale, personalităţi ale vieţii publice şi din domeniul culturii. Organizatorii asigurăm şi certificarea corespunzătoare a activităţilor de formare ce se vor derula.

Spicuiri din program:

-accesul la cazare încă din 18 august la prânz (după caz chiar și de dimineața)

-vizitarea orașului capitală culturală europeană pentru tineret în 2015

-cina în 18 august

-socializare în seara de 18 august (sala ,,Auditorium Maximum” a UBB)

-deschiderea festivă a lucrărilor în 19 august de la ora 9 în sala de 800 locuri ,,Auditorium Maximum” a Universității Babeș-Bolyai (între invitați: președintele României, ministrul Educației și Cercetării Științifice, rectorul Universității Babeș-Bolyai, inspectorul școlar general CJ și B, directorul CCD CJ, inspectori școlari din CJ, B, MM etc.)

-program cultural-artistic surpriză (dintre numele amintite de doamna inspector Anicuța Todea am reținut pe cel al maestrului Gheorghe Turda) în 19 august între orele 11-13 (sala ,,Auditorium Maximum” a UBB)

-în 19 august după prânz se poate opta între cursuri și ateliere sau/și vizitarea orașului, grădinii botanice, muzeul satului sau a salinei Turda

– în seara de 19 august: posibilitatea participanților de a opta pentru a ativa în structurile AGIRo:

 • Delegatia Permanenta a AGIRo
 • Departamentul AGIRo pentru invatamantul preșcolar
 • Departamentul AGIRo pentru invatamantul primar
 • Departamentul AGIRo pentru invatamantul gimnazial
 • Departamentul AGIRo pentru invatamantul liceal
 • Departamentul AGIRo pentru invatamantul superior
 • Comisia pentru Alternative Educationale
 • Comisia pentru Proiecte, Parteneriate si Relatii Externe
 • Colegiul de Onoare, Deontologie si Bune Practici al Cadrelor Didactice din cadrul AGIRo
 • Colegiul de redactie al publicatiilor scrise sau electronice AGIRo

-în 20 august, orele 10-13, cursuri, ateliere, prezentări (sala ,,Auditorium Maximum” a UBB)

-în 20 august după prânz, cursuri, ateliere, prezentări (săli ale UBB)

-în 20 august după cină, socializare (săli ale UBB)

-în 21 august, orele 10-13, cursuri, ateliere, prezentări (săli ale UBB)

-în 21 august după prânz, cursuri, ateliere, prezentări (săli ale UBB)

-în 21 august după cină, socializare (săli ale UBB)

-în dimineața de 22 august, participanții pot opta:

-fie pentru cursuri, ateliere, prezentări (săli ale UBB) (urmând ca după prânz să își încheie sejurul)

-fie pentru vizitarea Maramureșului cu Săpânța și Sighet (se vor lua la pachet micul dejun și prânzul). Cei care au pașapoarte pot trece din Sighet și în Ucraina pe podul peste Tisa ca să viziteze școala din Slatina. Cei fără pașapoarte vizitează o școală din Sighet, muzee etc. Sejurul se încheie deci în Sighet

Pe toată perioada participanților li se vor recomanda evenimente cultural-artistice la care pot participa, Clujul fiind capitală culturală europeană pentru tineret în 2015.

La Cluj am rezervat cazare la:

 1. Hotel Sportu 2* – 200 locuri
  http://www.booking.com/hotel/ro/sport-cluj-napoca.ro.html?aid=319855;label=sport-cluj-napoca-n0P9fwbiXWRDfU4EIGUcWwS6918332477%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap1t1%3Aneg;sid=ec5c4ef22ee388f89a0871520e4ebbff;dcid=4;dist=0;srfid=aa22c4546e71ee64a81376feed10b20b0d9187aaX1;type=total;ucfs=1&

Hotel Onix 3* – 60 locuri

http://www.hotelonix.ro/hotel.php

Hotel Delaf 3* – 70 locuri

http://hoteldelaf.ro/despre-noi

 1. Hotel Zimbru – 40 locuri

http://www.hotelzimbru.ro/galerie-hotel-zimbru.html

 1. Cămin Particular Enjoy – 50 locuri

http://citynews.ro/din-oras-10/criza-de-locuri-pentru-studenti-si-caminele-private-201348

 1. Pensiunea Karamel – 20 locuri

http://www.besttourism.ro/cazare/Transilvania/Cluj-Napoca/3449/Pensiunea-Caramel.html

 • Clujul a fost gazdă a congreselor învăţătorilor români din 1-3 august 1920 (95 de ani de la eveniment), 23 ianuarie 1921, 6 -7 august 1921, 6 -8 august 1922, 27 -28 decembrie 1928 şi Congresul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România din 8 -10 septembrie 1933. Miniştrii educaţiei, conducerea administraţiei şcolare clujene şi a Universităţii din Cluj nu au lipsit de la niciun congres.
 • ,,Asociaţia învăţătorilor români din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş” cu sediul în Cluj a fost înfiinţată în 24 februarie 1919 de către Iuliu Vuia, absolvent al Preparandiei arădene şi mai târziu al Universităţii din Cluj, cel care la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia participase ca preşedinte al delegaţiei învăţătorilor şi fusese ales membru în Marele Sfat Naţional de la Sibiu, cel de la a cărui naştere se împlinesc 150 de ani în 2015.
 • În 2015 se împlinesc 85 de ani de la congresul din 29 -31 august 1930, congres în a cărui ultimă zi, participanţii s-au deplasat la o şcoală românească din Maramureşul din dreapta Tisei (atunci în Cehoslovacia, acum în Ucraina), deplasare pe care vrem să o facem şi noi în 22 august 2015.
 • În ,,Învăţătorul” din septembrie 1919 (publicaţie clujeană a Asociaţiei învăţătorilor români din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş) se scria: ,,Prin acest organ desfacem stindardul nostru şi grupaţi în jurul lui, cu puteri unite voim să pregătim calea şi să eluptăm înfăptuirea aspiraţiilor învăţătorimei, ridicând şcoala română la acel nivel, la care este reclamată de vremurile istorice, ce am ajuns.”

 2.Pentru colegii din R.Moldova

 La al XXXVII-lea congres al AGIRo din 18-22 august (Cluj-Napoca– Capitală Culturală Europeană în 2015 plus o vizită în 22 august în Maramureş şi Solotvino, Ucraina) pot participa doar colegii care s-au înscris sau se înscriu acum în AGIRo-MD şi membrii familiilor lor.

Asigurăm gratuit cazare şi masă (4 zile) pentru 40 colegi din AGIRo-MD. Pentru transport vă rugăm să căutați ce este mai convenabil. Poate fi cel mult 23 euro și se achită la doamna Mariana Marin (mariana.marin19@gmail.com tel 0037369232897)

Dacă sunt peste 40 de colegi, ceilalţi doritori (eventual membrii ai familiei) achită şi cazarea şi masa de 64 euro pentru cele 4 zile, iar cu tot cu transport achită deci în total cel mult 87 euro.

3. Pentru colegii din şcolile de grafie chirilică din regiunea nistreană a R.Moldova

 La al XXXVII-lea congres al AGIRo din 18-22 august (Cluj-Napoca– Capitală Culturală Europeană în 2015 plus o vizită în 22 august în Maramureş şi Solotvino, Ucraina).

Pot participa doar colegii care s-au înscris sau se înscriu acum în sucursala AGIRo-MD din regiunea Nistreană şi membrii familiilor lor.

Asigurăm gratuit cazare şi masă (4 zile) pentru 20 colegi din sucursala AGIRo-MD din regiunea Nistreană. Pentru transport vă rugăm să căutați ce este mai convenabil. Poate fi cel mult 23 euro și se achită la Dorina Габужа din Tiraspol (g.daria@list.ru  tel 0037377719403).

Dacă sunt peste 20 de colegi, ceilalţi doritori achită şi cazarea şi masa de 64 euro pentru cele 4 zile, iar cu tot cu transport achită în total cel mult 87 euro.

4.Pentru colegii din Voivodina şi Serbia de Răsărit

La al XXXVII-LEA CONGRES AL AGIRO din 18-22 august 2015 (Cluj-Napoca– Capitală Culturală Europeană în 2015 plus o vizită în 22 august în Maramureş şi Solotvino, Ucraina).

Asigurăm gratuit cazare (hotel) şi masă (4 zile) pentru 36 colegi (18 colegi din Voivodina şi 18 din Serbia de răsărit) care s-au înscris sau se înscriu acum în Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia. Se achită doar pentru transport (între 40 și 30 euro). Căutăm/căutați variante cât mai convenabile.

Dacă sunt peste 36 de colegi, ceilalţi doritori (poate şi membrii familiilor lor) achită şi cazarea (hotel) şi masa, deci achită între 90-100 euro pentru cele 4 zile cu tot cu transport.

Înscrierile se fac doar prin:

Ne-am bucura să vă înscrieţi urgent ca să facem rezervările. Pentru transport mai vorbim dacă închiriem din Serbia sau din România şi vă luăm de la graniţa de lângă Vărşeţ şi Porţile de Fier (Drobeta Turnu Severin) ca şi în alţi ani.

5.Pentru colegii din Ucraina (regiunile Cernăuţi, Odessa şi Transcarpatia)

La AL XXXVII-LEA CONGRES AL AGIRO din 18-22 august 2015 (Cluj-Napoca– Capitală Culturală Europeană în 2015 plus o vizită în 22 august în Maramureş şi Solotvino, Ucraina).

Pot participa doar colegii care s-au înscris sau se înscriu acum în Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina şi membrii familiilor lor.

Asigurăm gratuit cazare la hotel şi masă (4 zile) pentru 120 colegi din Ucraina (40 colegi din Cernăuţi şi 30 din Transcarpatia şi 50 din reg Odessa). Transportul costă cam 15 euro pentru cei din Transcarpatia, 23 euro pentru cei din Cernăuţi şi 30 euro pentru cei din reg Odessa. Pentru transport vă rugăm să căutați ce este mai convenabil. Căutăm și noi.

Dacă sunt peste 120 de colegi, ceilalţi doritori achită şi cazarea şi masa de 64 euro pentru cele 4 zile plus suma pentru transport.

Înscrierile pentru aceste activităţi se fac doar prin:

 • Liliya Hovornyan din Cernăuți, ( liliya.hovornyan@gmail.com, tel 066 119 68 08 )
 • Galina Pelin din Satu Nou (Novoselovka), raionul Sărata, regiunea Odessa (sarata-novoselovka@mail.ru  tel 0677498310)
 • Anuţa Dan din Apşa de Mijloc, raionul Rahău (Рахів), regiunea Transcarpatia (dan.igsmai@gmail.com tel +380968143513)
 • Dorin Panciuc din Tereblecea, raionul Adâncata (Hliboca), regiunea Cernăuţi (email dorel_105@mail.ru tel +380-661032872 si +40- 0755253864)

Ne-am bucura să vă înscrieţi urgent ca să facem rezervările și vizele gratuite. Pentru transport mai vorbim dacă închiriem din Ucraina sau din România şi vă luăm de la graniţa de la Siret, Sighet sau Galaţi.

Cu bine,

Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România

asociatiainvatatorilor@gmail.com  0723259290, 0744195155

PS

 • -Până în 5 august primim la adresa publicatiileagiro@gmail.com de la cei înscrişi articole spre a le publica. Nu îngrădim prin impunerea vreunei teme anume. Contează ca textul să fie în Word, cu diacritice și, pe cât este posibil, să nu depășească 2 pagini.
 • Fiindcă în august 2015 ne vom întâlni în congres AGIRo la Cluj, vă propun un îndemn al ministrului educaţiei din Anglia către învăţători apărut în august 1926 în revista ,,Învăţătorul” din Cluj- organ al Asociaţiei Învăţătorilor Români din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş. Aceste cuvinte pot fi socotite ca adevăte „table ale legii” şi pentru învăţătorul român: „Fiţi plini de iubire, drepţi, răbdători şi perseverenţi. Să aveţi o idee modestă despre voi, dar o idee înaltă despre funcţia voastră. Să nu treacă nici o zi, fără să învăţaţi ceva, fie de la elevii voştri, fie din cărţi, fie de la lumea în care trăiţi. Hrăniţi-vă sufletul citind zilnic din cărţile umane, din poeţi, din istorici, din biografi: ei încălzesc inima şi întăresc voinţa. În politică fiţi alături de optimiştii, cari cred că lumea poate fi ridicată prin instituţiile bune şi voi sunteţi una din bunele instituţii ale lumii”.
 • -Despre AGIRo şi congresul din 2014 se pot găsi informaţii la http://invatatori.ro/2014/09/25/congresul-agiro-2014-in-imagini/
 • -Simpozionul ,,Portrete de dascăli” ediţia a VII-a îl vom ţine la început de septembrie în Arad sau Vârşeţ.
 • -Descărcaţi INVITATIA şi de la http://invatatori.ro/
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: