www.Învăţători.ro

Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România

Despre OUG 92/2012

În opinia Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, cel mai eficient parcurs de pregătire pentru viitoarele generaţii de cadre didactice ar fi parcurgerea liceului pedagogic urmat ulterior de studii superioare. Asociaţia noastră a militat de ani buni pentru a fi instituit acest parcurs de formare iniţială. Legea nr 1/2011 a pus cruce pentru viitor liceelor pedagogice (vezi art 236 şi 247). Prin OUG nr. 92/2012 doamna ministru Andronescu la art I pct. 1 reintroduce funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător a căror pregătire să se realizeze prin liceele pedagogice.

Pentru generaţiile de învăţători şi educatoare care funcţionează deja în şcoli există în Legea nr 1 /2011 prevederi (art 248 alin 3) care permit echivalarea studiilor şi competenţelor încât aceştia să fie încadraţi ca profesori pentru învăţământ primar şi preşcolar.
OUG nr. 92/2012 NU ABROGĂ ACESTE PREVEDERI!
În privinţa celor care nu îşi echivalează în următorii ani studiile şi competenţele sau nu obţin diplomă de licenţă legislaţia de până acum spunea că vor fi scoşi din învăţământ din 2015 (vezi art 6 din Ordinul nr. 5553 din 07/10/2011.
OUG nr. 92/2012 la art VI amână acest termen până în 2019. Mai mult, doamna Andronescu a afirmat că această prevedere a fost introdusă la cererea Ministerului Justiţiei şi ne-a asigurat că în parlament va fi eliminată.

În plus, prin OUG nr. 92/2012, doamna ministru Andronescu a făcut o reparaţie pentru colegii absolvenţi de liceu pedagogic care la apariţia Legii nr 1 erau deja studenţi şi care de atunci au obţinut şi diplomă de licenţă. Aceştia prin efectul ordonanţei vor putea fi încadraţi ca profesori pentru învăţământ primar şi preşcolar (vezi art IV).

În privinţa clasei pregătitoare, nici doamna Andronescu şi nici domnul Pricopie nu s-au grăbit să facă schimbări doar de dragul schimbărilor şi nu au purces să anuleze ceea ce s-a dovedit fundamentat din legea nr 1 şi nici nu s-au grăbit să facă modificări care să nu ţină seama de realităţile existente şi de efectele pe care deja legea nr 1 le-a produs în sistem.
În timpul mandatului doamnei Andronescu au fost făcute analize în ceea ce priveşte situaţia din teren a clasei pregătitoare, iar soluţia domnului Pricopie expusă zilele trecute este una de flexibilizare a funcţionării (fizice) a clasei pregătitoare (chiar şi în spaţiul grădiniţelor-atunci când spaţiul din şcoli este insuficient). În opinia asociaţiei noastre este exact ceea ce trebuie şi exact ceea ce lipsea legii nr 1 (exagerat de rigidă la acest capitol).

Sunt stupefiat cum prin titluri de ştiri din aceste zile se prezintă ca fiind defavorabile cadrelor didactice prevederi legale care sunt în favoarea lor sau termene care amână prevederi defavorabile unor colegi.

Viorel Dolha,
Preşedinte
Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România

comparatie-salarii-marite-invatatori-educatori

Vedeţi şi
Lista învăţătorilor şi educatorilor care trebuie echivalaţi (.xls, 5 Mb)
Proiect de ordin de ministru privind aprobarea listelor de echivalare (.pdf, 100 Kb)

Un răspuns la „Despre OUG 92/2012

  1. Ana Crusitu 20.01.2013 la 01:00

        Eu am ieşit la pensie, dar este păcat că s-au desfiinţat liceele pedagogice, pentru că pregăteau învăţători de calitate şi elevii pregătiţi de aceşti învăţători erau pe măsură. Liceele pedagogice erau licee de elită. Concluzia mea este ca învăţători cum au fost în generaţia mea şi după aceea nu se vor mai forma în zilele de astăzi. Pentru această meserie, in primul rând trebuie să iubeşti enorm copiii şi oamenii. Îti dădeai seama, făcând practică pedagogică, dacă eşti sau nu făcut pentru a deveni învăţător. Noi am fost învăţaţi că nu facem şuruburi că se pot topi a doua zi, ci formăm oameni.     

Lasă un comentariu